Hírek a városból

Na Kláštornom behu si prídu na svoje všetky vekové kategórie

Zoborský silvestrovský beh 2022

Nielen možnosť zabehať si, ale aj spoznávať jesennú prírodu Zobora a objaviť tajomstvá Zoborského kláštora – to ponúka tretí ročník Kláštorského behu.

Pre malých i veľkých bežcov ho pripravili Zoborský skrášľovací spolok v spolupráci s Mestom Nitra. O Putovný víťazný pohár Hypolita sa bude bojovať v nedeľu 6. októbra.

V areáli Zoborského kláštora bude pripravené občerstvenie a program pre deti.

Kategórie a trate

Detské kategórie majú štart a cieľ na parkovisku pred Špecializovanou nemocnicou sv. Svorada. Začiatok bude okruhu na parkovisku pri vstupe na turistický chodník.

Deti – 1 detský okruh (300 m), štart 10.15 h

  • 7 – 8 r. chlapci, dievčatá – medaila
  • 9 – 10 r. chlapci, dievčatá – medaila

Deti – 2 detské okruhy (600 m), štart 10.25 h

  • 11 – 12 r. chlapci, dievčatá – medaila

Dospelí – 2 okruhy 7 km, štart 11.00 h

  • 19 – 30 r. muži, ženy – medaila, pohár
  • 31 – 40 r. muži, ženy – medaila, pohár
  • 41 – 50 r. muži, ženy – medaila, pohár
  • 51 – 60 r. muži, ženy – medaila, pohár
  • 61 r. a viac muži, ženy – medaila, pohár

Mládež, juniori – 1 okruh 3,5 km, štart 11.10 h

  • 13 – 14 r. chlapci, dievčatá – medaila, pohár
  • 15 – 16 r. chlapci, dievčatá – pohár, ceny
  • 17 – 18 r. chlapci, dievčatá – pohár, ceny

Hobby beh – 19 r. a viac – účastnícka medaila

Každý účastník registrovaný online do 25. 9. 2024 dostane okrem účastníckej medaile aj darček

Vyhlásenie výsledkov

  • Deti: 11.15 h
  • Mládež, hobby beh, dospelí: 12.30 h

Každý pretekár obdrží účastnícku medailu a prví traja poháre. Víťazný pohár Hypolita bude udelený za absolútne najkratší čas na 7-kilometrovej trati.

Registrácia

ŠtartovnéOnlineNa mieste
Deti a mládež do 18 rokov2 eurá2 eurá
Dospelí5 eur10 eur
Hobby beh5 eur5 eur
Štartovné bude použité na podporu aktivít Zoborského skrášľovacieho spolku a zachovanie ruín Zoborského kláštora.

Viac informácií nájdete TU.

Dopravné obmedzenia

Kláštorný beh prinesie aj krátkodobo prerušenú premávku MHD v úseku Klinčeková – Nemocnica Zobor.

Linky 1, 9 a 25 budú ukončené na zastávke Klinčeková, a to od 10.05 do 14.05 h.

Posledné spoje do/zo zastávky Nemocnica Zobor pred výlukou:

  • linka 1 s príchodom o 9:45
  • linka 25 s odchodom o 10:01

Prvé spoje do/zo zastávky Nemocnica Zobor po skončení výluky:

  • linka 25 s príchodom o 14:10
  • linka 1 s odchodom o 14:13

Ďakujeme za pochopenie.

2024. szept. 23. 12:35:41
Ako správne triediť obaly zo školských potrieb?

Začiatok školského roka pre deti znamená nový kolotoč úloh a povinností. Rodičia ho majú poväčšine spojený s nákupom školských potrieb, ktoré budú v novom ročníku ich ratolesti potrebovať. Od zošitov, písacích potrieb až po gumy, strúhadlá, pravítka či ďalšie pomôcky. Tento štart so sebou prináša aj množstvo odpadu, najmä z obalov, v ktorých sú školské potreby balené. Na dôležitosť správneho triedenia týchto pomôcok a obalov z nich  – nielen na začiatku, ale počas celého školského roka, upozorňuje organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI – PAK.

Koľko stojí výbava školáka?

Začiatkom školského roka majú rodičia pomerne vysoké výdavky spojené s nákupom školských potrieb. Odhaduje sa, že investícia do školskej výbavy je v priemere 50 eur, pričom do týchto výdavkov nie je zarátaný nákup školskej tašky. V prípade prvákov a prváčok môže byť táto investícia ešte o niečo vyššia. Netreba však zabúdať na to, že začiatok nového školského roka nemusí automaticky znamenať aj všetko nové. Pomôcky a potreby, ktoré sú ešte vhodné, je treba užívať dovtedy, kým plnia svoj účel. Má to význam nielen v ekonomickej, ale aj environmentálnej rovine.  

Dominuje plast a papier

Takmer všetky školské pomôcky sú balené do obalov – najčastejšie plastových alebo papierových, ktoré plnia ochrannú funkciu. Ak už spomínané pomôcky nakúpime, je dôležité, aby boli obaly z nich po rozbalení správne vytriedené. Plastové obaly, v ktorých sú balené fixky, pravítka alebo strúhadlá, ale aj zničené obaly na zošity, patria do žltých nádob na plastový odpad. Papierové obaly, ako sú obaly od niektorých výtvarných pomôcok či farebných papierov, patria do modrých kontajnerov. Množstvo produktov je balených do kombinácie viacerých obalov – primárne do kombinácie papierových a plastových obalov – tie potom treba vytriediť každé zvlášť.

„Správne triedenie odpadu je prvým krokom k efektívnej recyklácii. Je dôležité, aby rodičia a aj ich deti pochopili, že všetky obaly zo školských potrieb treba správne vytriediť a všetko, čo sa od seba dá oddeliť, treba vytriediť samostatne,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie ENVI – PAK a pokračuje: „Nielen obaly zo školských pomôcok, ale aj samotné školské pomôcky sa stávajú odpadom v tom okamihu, ako nám doslúžia. Napríklad zlomené pravítko, ktoré sa už nedá použiť, treba vyhodiť do plastov. Zapísané zošity, ktoréuž nepotrebujeme, by mali byť vytriedené do nádoby na papier.Vypísané fixky, nefunkčné gumy, tuhy z pera alebo ceruzky, s ktorými sa už nedá kresliť, sa vytriediť nedajú, preto patria do čierneho kontajnera na zmesový odpad.“

Naučme deti triediť odpad už v útlom veku

Výchova k ekologickému správaniu by mala začať už v detstve. Je dôležité, aby aj deti pochopili význam triedenia odpadu. ENVI – PAK dlhodobo podporuje vzdelávanie v tejto oblasti a organizuje rôzne kampane a aktivity pre školy, kde deti motivujú k zodpovednému environmentálnemu správaniu.

„Nie nadarmo sa vraví, že deti sú naša budúcnosť, a preto je nevyhnutné, aby sme im ukázali správny prístup k ochrane planéty. Triedenie odpadu je jednoduchý, ale veľmi dôležitý krok, s ktorým môže začať každý, nech je to škôlkar, školák alebo dospelý. A dospelí by mali dbať na to, aby deti pochopili dôležitosť triedenia už v útlom veku,“ uzatvára Katarína Kretter.

(red)
foto: Envi-pak, Adobe Stock

2024. szept. 23. 8:00:35
Stánok na námestí je bližšie k otvoreniu

Roky nevyužívaný stánok na námestí, kde si kedysi ľudia kupovali noviny, je o krok bližšie k otvoreniu. Jeho prenajímateľ, ktorý tu chce predávať kávu, nealko nápoje a občerstvenie, sa pri prenájme zaviazal, že tu na vlastné náklady vybuduje prípojky na kanalizáciu a vodu.

Na základe povolenia teraz špecializovaná firma začína s rozkopávkami na námestí, ktorých cieľom je zabezpečiť vodovodnú a kanalizačnú prípojku k predajnému stánku. Obe prípojky sa budú robiť súbežne.

Povolenie na rozkopávky je platné od 22. septembra do 3. októbra.  Firma musí zariadiť ohradenie výkopu aj bezpečné prechádzanie okoloidúcich, rovnako musí po skončení prác zabezpečiť spätnú povrchovú úpravu narušených plôch.

Stánok s unikátnym osemuholníkovým pôdorysom dostal stavebné povolenie ešte v roku 1988. Skolaudovali ho o štyri roky neskôr.

Podľa kolaudačného rozhodnutia sa tu mala predávať tlač a tabakové výrobky. To sa aj dialo, mnohí Nitrania si ho preto spájajú práve s predajom novín a časopisov.

Po odchode posledného nájomníka využívalo stánok mesto ako sklad počas podujatí na námestí.

Tomáš Holúbek
foto: Roman Oravec

2024. szept. 20. 8:35:12
UKF fest prinesie večer plný skvelej hudby a zábavy

UKF Fest pod organizačnou taktovkou Študentského parlamentu UKF vás srdečne pozýva do ikonického Amfiteátra v Nitre, kde sa 1. októbra od 17:00 do 22:00 rozozvučí atmosféra tými najlepšími slovenskými melódiami.

Na pódiu sa predstavia obľúbené kapely a interpreti, ktorí rozprúdia nielen vašu krv, ale aj energiu v celom publiku.

Pripravte sa na vystúpenia energickej kapely Helenine oči, charizmatického Svetozára, dynamického DJ EKG a populárneho dua Nerieš.

Tento hudobný zážitok pod holým nebom vám prinesie skvelú náladu a nezabudnuteľné spomienky. Príďte a zažite večer plný emócií, tanca a spevu!

Viac informácií nájdete v evente na Facebooku.

(red)
foto: ŠP UKF, Lubo Balko

2024. szept. 19. 13:43:38
Recitačná súťaž seniorov z celého Slovenska

Nitrianska radnica v stredu 18. septembra privítala dvadsiatku talentovaných seniorov – účastníkov súťaže „Matky moja reč“. Ide už o jubilejný, desiaty ročník celoslovenskej prehliadky v umeleckom prednese poézie, prózy a vlastnej tvorby.

Seniorky a seniori sa stretli v príjemnej a neformálnej atmosfére s viceprimátorom Miloslavom Špotákom, ktorý ocenil ich tvorivé nadšenie a chuť prezentovať svoju lásku k slovu. Okrem toho tiež odpovedal na ich zvedavé otázky, týkajúce sa nášho mesta a života seniorov v ňom.

Práve Nitru si totiž vybral organizátori súťaže Jednota dôchodcov na Slovensku a Krajské osvetové stredisko v Nitre vďaka jej kultúrnej a historickej tradícii.

Držíme palce všetkým účastníkom a tešíme sa na krásne umelecké výkony!

Jana Krajčovičová
foto: autorka

2024. szept. 19. 13:15:37
Nitriansky Deň európskej židovskej kultúry osladený medom

Už vyše štvrťstoročie je v mnohých krajinách Európy jedna septembrová nedeľa v znamení židovskej kultúry. Je to deň oslavy ľudskej kreativity, zdôraznenie významu spoločného európskeho dedičstva, ktoré tu naši predkovia zanechali a ktoré robí náš spoločný domov takým, aký je. Je to aj šanca na vyjadrenie tolerancie medzi ľuďmi rôzneho vierovyznania a na odstraňovanie predsudkov, ktoré v dejinách narobili veľa zla. Veď kultúra vo všetkých svojich farbách a podobách je univerzálny jazyk, schopný prekonávať hranice a spájať ľudí.

Do tohto programu sa pravidelne zapája aj naše mesto. V roku 2024 sa tu Deň židovskej kultúry koná v predvečer židovského nového roka 5785. Organizátori privítajú návštevníkov v nitrianskej Synagóge 28. septembra o 16:00, aby im priblížili rytmus židovského lunárno-solárneho roka s jeho sviatkami aj všednými dňami. Chýbať nebude ochutnávka typických pokrmov. Sviatočnú náladu doplní koncert typickej klezmerovej hudby v podaní Samaria Klezmer band.

Židovská náboženská obec v Nitre na prahu nového roka želá všetkým ľuďom dobrej vôle podľa svojho zvyku sladký, zdravý, pokojný a úspešný rok. Šana tova umetuka!

Podujatie sa koná v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Katarína Potoková
foto: Adobe Stock

2024. szept. 19. 12:28:17
Radnica zbiera dáta pre tvorbu IV. Komunitného plánu sociálnych služieb

Radnica zbiera dáta pre tvorbu IV. Komunitného plánu sociálnych služieb

Mesto Nitra sa intenzívne zaoberá zlepšovaním systému sociálnych služieb pre svojich obyvateľov. V súvislosti s tvorbou IV. Komunitného plánu sociálnych služieb pripravil odbor sociálnych služieb dotazníky, ktorých cieľom je zber dôležitých informácií o občanoch so zdravotným postihnutím. Získané dáta budú využité na efektívnejšie plánovanie a poskytovanie služieb tým, ktorí ich najviac potrebujú.

Dotazník sa zameriava na tri hlavné skupiny obyvateľov so zdravotným postihnutím:

Prečo je dôležité zapojiť sa?

Zber informácií o potrebách týchto skupín je nevyhnutný pre lepšie porozumenie problémov, s ktorými sa stretávajú. „Vyplnením dotazníka nám pomôžete získať dáta a informácie o potrebách osôb so zdravotným postihnutím, ktoré žijú na území nášho mesta. Zároveň nám získané dáta z dotazníka pomôžu plánovať sociálne služby tak, aby boli efektívne a adresne poskytované ľuďom, ktorí žijú v našom meste,“ vysvetľuje vedúca odboru sociálnych služieb Naďa Šimová.

Spätná väzba prostredníctvom dotazníka je nesmierne cenná, pretože každá vyplnená odpoveď prispieva k lepšiemu pochopeniu konkrétnych potrieb občanov so zdravotným postihnutím. Čím viac informácií mesto získa, tým lepšie bude schopné navrhnúť a implementovať sociálne služby.

Ďakujeme všetkým obyvateľom, ktorí sa zapoja a pomôžu nám spoločne zlepšiť systém sociálnych služieb v našom meste.

Lenka Mareková

2024. szept. 18. 15:47:05
Obliecť sa či naučiť sa písmo. Biela pastelka pomôže nevidiacim

Už 23. raz budú dobrovoľníci zbierať financie v zbierke Biela pastelka. Organizuje ju Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Obľúbená zbierka, pri ktorej stretnete dobrovoľníkov Bielej pastelky priamo v uliciach, sa uskutoční v piatok 20. septembra. Aj po tomto termíne sa  bude dať podporiť nevidiacich, napríklad zaslaním SMS v hodnote dve eurá na číslo 820 alebo príspevkom na účet s číslom SK23 1111 0000 0014 3025 8006.

Heslom tohtoročnej kampane je slogan Aj bez zmyslu to má zmysel, ktorým chcú organizátori upozorniť na to, že aj keď u človeka absentuje jeden z dôležitých zmyslov, život sa dá žiť naplno a plnohodnotne.

„Učíme klientov, ako nahradiť zrak pomocou rôznych technických pomôcok. Vďaka špecializovanému nácviku zvládnu starostlivosť o domácnosť, rodinu i zamestnanie. V prípade potreby pracujeme s klientom aj v jeho domácom prostredí. V Nitrianskom kraji máme aj základné organizácie, ktoré členom ponúkajú plnohodnotné prežitie voľného času, podporu i nové priateľstvá,“ povedala Eliška Fričovská, PR manažérka ÚNSS.

Na to, aby mohla únia poskytovať bezplatné služby, pomáhajú aj peniaze zo zbierky Biela pastelka. Zbierkové tímy sa budú nachádzať v uliciach miest a obcí celého Nitrianskeho kraja.

Vyzbierané peniaze pomôžu napríklad pri nácviku samostatnej chôdze s bielou palicou, pri výučbe čítania a písania v Braillovom písme, na kurzy učiace slabozrakých pracovať so špeciálnymi pomôckami či pri nácviku starostlivosti o seba a o domácnosť nevidiaceho.


Tomáš Holúbek

2024. szept. 18. 6:27:00
Ďalšia úspešná Primátorská kvapka krvi

Tretia tohtoročná Primátorská kvapka krvi prilákala na mestský úrad 48 odhodlaných darcov. Vhodných na darovanie bolo 36, z toho 17 boli zamestnanci radnice.

Medzi darcami bol aj viceprimátor mesta Nitra Peter Mezei, ktorý chodí darovať krv pravidelne. „Darovanie krvi je jednou z najjednoduchších, no zároveň najdôležitejších foriem pomoci, ktorou môžeme prispieť k záchrane ľudských životov. Som rád, že sa môžem pravidelne zúčastňovať Primátorskej kvapky krvi a verím, že aj tento rok sa podarí motivovať čo najviac ľudí k tejto ušľachtilej aktivite,“ uviedol viceprimátor.

Primátorská kvapka krvi bude pokračovať aj v budúcom roku

Do darcovstva krvi sa radnica zapája už osemnásť rokov. V spolupráci s Národnou transfúznou službou SR organizuje Primátorskú kvapku krvi pod záštitou primátora mesta.

Tento rok sa uskutočnili tri odbery – v januári, v máji a v septembri. Prvá budúcoročná kvapka krvi je naplánovaná na január. O presnom termíne vás budeme informovať.

Ďakujeme všetkým, ktorí majú chuť pomáhať.


Lenka Mareková
foto: Jana Krajčovičová, Roman Oravec

2024. szept. 17. 13:00:31
Oktoberfest Run Nitra 2024 spojí bežeckú výzvu so zábavou

Oktoberfest Run je jedinečné športové podujatie, ktoré spája beh s atmosférou tradičného Oktoberfestu. Účastníkov čakajú zábavné bežecké preteky, pivné stanice a skvelá atmosféra.

Nenechajte si ujsť túto príležitosť spojiť šport a zábavu v srdci Nitry – v sobotu 28. septembra od 10. hodiny.

Na každého bežca čaká štartovací balíček plný darčekov, ktorý poteší už pri začiatku preteku. Po úspešnom dobehnutí do cieľa obdrží každý účastník pamätnú medailu. Navyše, víťazi jednotlivých kategórií budú ocenení špeciálnymi cenami.

„Na trati dlhej 7,5 km budú občerstvovacie stanice, kde bežci môžu vypiť malé pivo alebo si pripočítajú trestný čas. Na každej stanici bude tiež možnosť výberu nealkoholického piva, a ak sa rozhodnete pivo nevypiť, môžete pokračovať s trestným časom,“ informovali organizátori.

Súťažiť môžu jednotlivci, štafetové tímy (2,5 km úseky) aj nordic walkeri.

Program

  • 8:00 – 9:30: Registrácia a vyzdvihnutie štartovacích balíčkov
  • 9:45 – 10:00: Úvodný ceremoniál a rozcvička 
  • 10:00: Štart pretekov
  • 12:30: Vyhlásenie výsledkov a odovzdanie cien
  • 13:00: Sprievodný program a oslava Oktoberfestu

Registrácia

Počet účastníkov je obmedzený na 300 bežcov, preto sa registrujte čo najskôr. Registráciu môžete vykonať online na tejto webovej stránke.

Registračný poplatok: 15 eur na osobu 

(jk)
foto: Oktoberfest Run 2024

2024. szept. 17. 9:03:27